Вы находитесь здесь: Главная > Новини > ВАЖЛИВО!!! До уваги батьків!

ВАЖЛИВО!!! До уваги батьків!

За інформацією департаменту захисту дітей та протидії насильству 2021 рік почався з 18 самогубств та спроб їх вчинення дітьми від 10 до 16 років. Причиною зростання кількості самогубств деякі джерела називають активізацію, так званих, “груп смерті”, на кшталт “Синього кита” у ТІК-ТОК.
Що варто знати про TikTok?
Китайська соціальна мережа, яка з’явилася у вересні 2016 року і згодом вийшла на глобальний ринок. Саме її, а не Facebook чи Instagram, найчастіше обирає покоління сучасних школярів. Станом на 2020 рік кількість користувачів становила понад мільярд осіб. В Україні – близько 5 мільйонів.
У чому секрет популярності?
• платформа розважає користувачів завдяки легкому, іронічному, а також корисному контенту;
• створювати контент дуже просто – використовується лише смартфон;
• можна легально супроводжувати відео музикою відомих виконавців;
• тіктокери демонструють у відео реальне життя, часто без прикрас, із лайкою;
• свою аудиторію знаходять на платформі і автори корисного контенту: психологи, стоматологи та інші фахівці в цікавій та жартівливій формі дають поради.
Мінуси для дітей:
• гонитва за швидкими емоціями знижує і так слабку мотивацію до читання чи навчання, адже щоб отримати задоволення від книги або фільму, слід докласти більше моральних зусиль;
• бажання швидкої популярності та переглядів може змусити дитину повторювати небезпечні, надто відверті та сексуально забарвлені тренди;
• діти певного віку не завжди розуміють тонкий гумор чи сарказм, помилково тлумачать сенс тренду, повторюють його та виглядають безглуздо в очах однолітків. Як наслідок — цькування;
• у TikTok багато нецензурної лайки;
• величезне навантаження на нервову систему від частої зміни картинки, звуку та персонажів.
Але небезпека в інтернеті більша, ніж здається. Діти можуть не розуміти наслідків своїх дій, можуть вважати розвагою те, що призводить до катастрофічних наслідків.
Що робити, щоб запобігти небезпеці дитини в соцмережах?
1. Зверніть увагу на сторінку дитини: на псевдонім, аватарку (головну фотографію профілю), відкритість або закритість аккаунту, групи, у яких є підліток, а також на те, чим наповнена сторінка: відеозаписи, фотографії та друзі. Якщо профіль сторінки закритий навіть від вас, постарайтеся акуратно з’ясувати, з якої причини.
2. Незалежно від віку дитини скористайтеся програмним забезпеченням, що допомагає фільтрувати і контролювати інформацію, але не покладайтеся повністю на нього. Ваша увага — головний метод захисту.
3. Перевірте, з якими іншими сайтами пов’язаний соціальний сервіс Вашої дитини. Сторінки Вашої дитини можуть бути безпечними, але можуть і містити посилання на небезпечні або небажані сайти.
4. Заохочуйте Ваших дітей повідомляти про все дивне або відразливе і не дуже гостро реагуйте, коли вони це роблять (через побоювання втратити доступ до Інтернету діти не говорять батькам про проблеми, а також можуть почати використовувати Інтернет потай від батьків, наприклад, ночами).
5. Будьте в курсі мережевого життя Вашої дитини. Цікавтеся, хто їх друзі в мережі, так само, як цікавитеся реальними друзями.
6. Постарайтеся захистити своє чадо від подібних новин про суїцид. В жодному разі не називайте назву препаратів! Розкажіть про небезпеку передозування і про кримінальну відповідальність, яка загрожує людині, що схиляє до суїциду.
В разі виникнення суїцидальних намірів у дитини основною батьківською допомого дітям є поліпшення стосунків у сім’ї, підвищення самооцінки та самоповаги дитини, а також покращення спілкування у родині. Усі ці заходи призведуть до того, що суїцидальні дії втратять будь-який сенс. Першим кроком у запобіганні самогубства завжди є встановлення довірливого спілкування з дитиною. Батькам треба перемогти страх перед такою бесідою, щоб обов’язково відбулося обговорення проблеми, Діти в стані суїцидальної кризи стають надто чутливими, особливо до того, як і що говорять дорослі, тому не можна виливати на дитину несвідому чи свідому агресію. Іноді корисною стає невербальна комунікація – жести, доторки. Якщо батьки відчувають, що дитина начебто відхиляє їхню допомогу, їм слід пам’ятати, що вона водночас і прагне, і не хоче її. Для позитивного результату в діалозі необхідні м’якість і наполегливість, терпіння й максимальний прояв співчуття і любові. І головне, не бійтеся звертатися за допомогою до фахівців!
Національна дитяча гаряча лінія:
0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних)
116111 (безкоштовно з мобільних)
Гаряча лінія у м. Житомирі: 15-50 (безкоштовно зі стаціонарних)
Житомирський міський центр соціальних служб міської ради: (0412) 47-09-42, (063) 354-65-20
Джерело: https://www.facebook.com/groups/zmcssmr/

Комментарии закрыты.