Бармен

Бармен у перекладі з англійської мови – «людина за барною стійкою», що займається приготуванням напоїв і коктейлів. Бармен – це справжній маг. Він готує чудодійні коктейлі, показує барвисті вистави і за лічені секунди перетворює наше життя у свято. Він здатний прочитати наші думки й, немов старий друг, відверто надати пораду. Крім бездоганного володіння професійними навичками, бармену потрібно мати певні психологічні і фізичні дані. Гарний бармен – психолог або навіть психоаналітик: він повинен уміти слухати й чути, спілкуватися, відчувати людину. Від бармена часто чекають не тільки напоїв, але й розуміння, співчуття або просто гарного настрою. Часом саме бармен стає тим професіоналом, який допомагає пережити кохання, заспокоює після трудового робочого дня.

Коротка історія професії

Професія бармена зародилася в Сполучених Штатах Америки за часів «золотої лихоманки». Тоді в торгівельних місцях в поселеннях продавалося відразу все. Господарі, щоб збільшити товарообіг, стали тут же пропонувати і випивку. Потім приміщення магазину перегородив бар’єр, що розділив «торгівельну зону» і «місце для відпочинку», яке стало називатися баром. Тоді ж з’явилися і перші бармени.

Коктейлі в їх сучасному вигляді з’явилися також в США. У 1862 році вийшла «Bartender’s Guide» — перша книга, що містить відомості про напої, рецептуру коктейлів і професійний кодекс бармена. Її автор — Джері Томас, сам багато років відпрацював за барною стійкою.

Назва професії походить від англійського слова “бар”, що означає загородка, прилавок, стійка, які відгороджують продавця від покупця. Якщо раніше бари були тільки самостійними підприємствами, то тепер вони невід’ємна частина ресторанів і кафе. За асортиментом, технічним оснащенням бари поділяються на молочні, пивні, гриль, експрес, винні, а за призначенням – на танцювальні, концертні. В останній час з’явилися салатні і супові бари. У сучасних барах відвідувачі можуть відпочити в затишній обстановці, послухати музику, потанцювати, подивитись відеопередачу, виступ артистів вар’єте.

Бармен повинен знати:

– види і асортимент напоїв;

– товарознавчу характеристику сировини, температурний режим їх

зберігання;

– технологію приготування напоїв;

– правильне оформлення звітних фінансових документів.

Бармен повинен уміти:

– працювати на спеціальному устаткуванні;

– готувати напої за рецептурами;

– оформляти звітні фінансові документи;

– швидко робити розрахунки.

Умови роботи. Працювати доведеться в нічний час, серед гучної музики, сигаретного диму та, здебільшого, з не зовсім тверезими відвідувачами. Не завадить уміння з гумором сприймати критику на свою адресу. Одна з обов’язкових умов – відмінна фізична форма та відсутність схильності до вживання алкоголю.

Ринок праці. Бармен може працювати у ресторанах та барах різного призначення.

Освітня підготовка. Професію можна отримати в професійно-технічному навчальному закладі.

Медичні обмеження. Захворювання опорно-рухового апарату, хронічні інфекційні захворювання, шкірна алергія, епілепсія, різко виражені неврози, зниження слуху, хвороби серцево-судинної системи.

Вимоги до індивідуально-психологічних особливостей. Бармен- професіонал – це і актор, і психолог, адже віднього багато в чому залежить атмосфера закладу, його популярність серед клієнтів. Бармен знає сучасні технології виробництва, він фізично підготовлений, комунікабельний, ввічливий, тактовний, володіє гарними манерами, здатний запобігти конфліктним ситуаціям.

Перспективи. На сьогоднішній день професія бармена є престижною. Бармени з усього світу беруть участь у конкурсах, різних шоу. У наш час проходить багато Міжнародних конкурсів барменів з «флейрингу» (жонглювання пляшками і стаканами при виготовленні напоїв), у них беруть участь кращі бармени всього світу.

Споріднені професії: кухар, офіціант, буфетник.

Фото0037 Фото0079